Mi vezeti rá az embert, hogy műlegyezni kezdjen hazánkban? Egész biztosan nem az, hogy sok halat fogjon. 3 éve kizárólag legyes bottal kergetem a halakat és jóval kevesebb pikkelyessel találkozok mint előtte élő csalis horgászataim során. Akkor miért csinálom még mindig? S vajon miért nem fogom megunni soha? A cikk végére talán mindenki megérti…

A horgászok többsége abban a hitben él, hogy a műlegyezés csupán a pisztrángfélék horgászatára korlátozódik, amiben hazánk sajnos nem bővelkedik. Azonban egy légykötő satu, pár toll és cérna segítségével bármilyen élőlényt le lehet utánozni, így hát a teljes magyar halfauna meghorgászható és megfogható ezzel a készséggel. A rovarokkal táplálkozó halakat általában eredményesebben lehet fogni műlegyekkel mint pergetve. De mi van az igazi ragadozókkal?
Sokat gondolkodtam, van e olyan halfaj az országban aminek horgászatában a műlégy felveheti a versenyt a pergetéssel. Tavaly nyár óta határozottan állítom, hogy van!

Horgász és a zsákmánya

Horgász és a zsákmánya

A tavalyi nyaramat főként ezeknek a halaknak az üldözésével töltöttem a délegyházi tavakon pergető cimborámmal Marcikával. A tapasztaltabb kollégák azt mondják, hogy ezeket a bevándorlókat eredményesen körülbelül márciustól októberig lehet fogni, azaz felmelegedéstől lehűlésig.
Az első közös horgászatot június elején ejtettük meg. Marcika megfogatta velem az első sügérem és onnantól kezdve nem volt megállás. Ahogy a víz melegedett arányosan több halat fogtam.

Légy-ott

Légy-ott

Július közepére elég jól ráéreztem az ízére, tudtam mik azok a legyek amik szinte minden szituációban jól szerepeltek. Felvettem a versenyt a pergetők, csili-vili woblereivel, gumi csodáival… Bizony az is elő fordult, hogy egyik-másik pörgettyűst le is fogtam.

Largemouth bass

Largemouth bass

Nekem legjobban a sötét színű streamerek váltak be (szürke, fekete, olive, barna) esetleg egy kis fehéret, sárgát vagy rózsaszínt kötök még bele. A legyek mérete elég változatos általában 8-10 centis legyekkel horgászok, de van hogy a 20 centis fél nyulakat is behörpölik. Ha nagyon passzívak a halak érdemes megpróbálni a kisebb legyeket is. Sokszor mentettek meg a betlitől kis 10-12-es horogra kötött élénkebb színű streamerek.

Kölyök

Kölyök

A vezetési technikák is elég változatosak amikor aktívak általában 20-30 centis rántásokkal vontatom be a csalit. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy métereken keresztül jön utána, de nem nyúl a légy után. Ebben az esetben a legrosszabb dolog amit tehetünk, hogy megállítjuk a legyet, vagy technikát váltunk. Ugyan abba a tempóba vontassuk tovább, így sokkal jobbak az esélyeink, hogy megtámadja a zsákmánynak vélt szőrcsomót.
Ha passzívabban táplálkoznak jó lehet a lassabb vezetés, folyamatos lassú húzás, esetleg apró pöcögtetés.

A fekete sügér vagy pisztráng sügér

A fekete sügér vagy pisztráng sügér

Amikor étvágyuknál volta a halak a légy ugyan olyan eredményes volt, mint a woblerek. Ha valami változás jött az időjárásban és a halak nem annyira akartak táplálkozni a csörgős, erősen verető wobler jobb választásnak bizonyult. Vélhetően azért mert ezekből az agresszív halakból nem a táplálkozási reflexet váltotta ki, hanem felidegesítette annyira, hogy oda durrantson neki egyet.

Augusztusban elkezdett leesni a víz hőmérséklete, egyre több lett a haltalan pecák száma. Sorozatban három nullázás után úgy döntöttem, hogy arra az évre félre teszem a sügéres legyeket tartalmazó dobozt és jövőre folytatom….

Idén kétszer jutottam el eddig megnézni fekete barátaimat, de egyszer se sikerült elég közelről. Mind a két alkalommal illatos maradt a kezem, miközben mellettem Marcikáé kisebesedett.

De akkor miért is nem hagyom abba ezt a mazochista műfajt? Mert mindig van új kihívás… Mert ez az egyetlen módszer amiben az ember tényleg holtig tanulhat és sose lehet elég jó… Azt hiszed, hogy már tudod, de jövőre kiderül, hogy mégse és ez így megy évről-évre.

Bartucz Tamás

Tetszett? Oszd meg a haverokkal!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Nyárváró