Régóta vágyam volt már belenyúlni egy olyan pecába, amikor az ember közel minden dobásra halat fog. Sokszor, sok fórumon lehet olvasni különböző “titkos” helyekről – melyeknek pontos helyét a ködös utalgatások miatt sose tudjuk meg – ahol az általam oly nagyon vágyott halbőség elérhető. Hogy városi legenda-e, az ilyen hely, ezt szerettem volna kideríteni egy napsütéses májusi reggelen.

Indulás Budapestről, Streetfishingre fel!

Indulás Budapestről, Streetfishingre fel!

Viszonylag korai indulás Budapestről, a “Bázisról”. A cél: a Balaton, a célhal a csapósügér. Azért, hogy a pecának megmaradjon az utcai jellege is, kizárólag partról, kikötőkből próbálkoztam. A felszerelés egy Daiwa Drop Shot pálca volt, rajta egy szintén Daiwa 1500-as Lexa orsó, 0,08-as J-Braid fonott zsinórral töltve, előkének 0,18-as NewEra fluorocarbon előkét tettem. Az volt a terv, hogy első körben dropshottal aztán ha az nem működne, akkor klasszikus jigen próbálkozok.

Daiwa Drop Shot pálca

Daiwa Drop Shot pálca

IMG_5084

A bot tűspicce miatt kizárólag gumicsalikkal készültem. És elérkeztünk a csalikhoz. Alapvetően kreatúrákkal akartam vallatni a vizet, de igyekeztem olyat választani, ami még kevéssé ismert és elterjedt Magyarországon. Mondhatnám nagyképűen azt, hogy Daiwa gumival vagy CrazyFish-sel halat fogni nem nagy szám, ezt tudjuk. De vajon mit mutatnak az életben az egyébként megjelenésében jónak ígérkező King Fishing gumik? 2015. őszén, amikor a Webfishing átvette a magyarországi forgalmazási jogot, is sejtettem, hogy 5 csillagos csalira leltem….

Ott tartottam, hogy irány a Balaton. Érkezés a Keleti medencébe, tetszőlegesen az egyik kikötőbe. A helyi sporik már kint ülnek, a csipeszes botok a móló kövezésén néznek a víz felé, egy-két hozzám hasonló megszállott pergető már a vízen, szisztematikusan vallatják Európa legszebb tavát. A víz még nincs felkavarodva, gyönyörű tiszta, a part szélén apróhalak úszkálnak. Idilli állapot. Diszkréten érdeklődöm az eredményekről de csapósügér fogás nincs. Ellenben akad más….de erről majd később.

IMG_5614

IMG_5617

Kristálytiszta víz, apró halak a parton

Kristálytiszta víz, apró halak a parton

Sebaj, kedvem töretlen, optimista vagyok első körben felkerül egy King Fishging Slayer Bug gumirák. Keresek egy nagyobb nyílást két hajó között, és hadd szóljon. Fenéken pöcögtetett csali –  bár a terv drop shot volt elsőre, de a jig akad előbb a kezembe így azzal kezdek – lassú vezetés. Hmmmm van itt valami, mert buzerálja, aztán hirtelen erős ütés, a tűspicc karikába ugrik és már dolgozik is a pálca! Méghogy nincs csapó! Mégpedig egész jó hal, mert szépen dolgozik! Aztán amikor meglátom kiderül, hogy tényleg nem csapó! Egy köves! Mégpedig elég szép!

Meggyőződésem, hogy az egyik legjobb karakterisztikájú tűspicces UL horgászbot jelenleg a piacon ez!

Meggyőződésem, hogy az egyik legjobb karakterisztikájú tűspicces UL horgászbot jelenleg a piacon ez!

IMG_5628

Kősüllő és a King Fishing Slayer Bug

Kősüllő és a King Fishing Slayer Bug

A saját véleményem az, hogy a kősüllő a hazánkban foghat ragadozó halak közül talán az egyik legszebb! Imádom, hogy kissé markánsabban csíkos, mint a nemes társa, imádom az érdes “bőrét” és a szemeit! Ajánlom minden sporttársnak, hogy egyszer nézzen bele a kifogott hal szemébe! Sok csodát lehet ilyenkor megtapasztalni! Tudom, hogy mostanában az a “divat”, hogy átszellemült fejjel és réveteg tekintettel nézzük a halat fotózás közben (előre nyújtott karral! 😀 ) de nézzétek meg egyszer a kősüllő tekintetét!

Számomra az egyik legszebb hal a kősüllő

Számomra az egyik legszebb hal a kősüllő

A kavics se rosszabb, mint a csapósügér, hát csalira fel, gyors horogszabadítást és fotózást követően a hal visszanyerte a szabadságát természetesen! Hajrá C&R! A gumi újra a vízben landolt, talán néhány méterrel beljebb. Sok reményt nem fűztem hozzá, hogy újra kapás lesz de hátha. Rövid maszatolás és durr!! Újra ütés, újra egy köves.

Körbenéztem, hogy hol a kandi kamera! Ilyen a mesében sincs, hogy 2 dobás két hal! Aztán megcsipkedtem magam, nyilván éjjel van és még álmodok. De nem! Horogszabadítás, fotó, elengedés és mehet tovább.

IMG_5636 IMG_5634 IMG_5633

Ma igazán étvágyuknál voltak a kövesek, szinte bármivel foghatóak voltak!

Ma igazán étvágyuknál voltak a kövesek, szinte bármivel foghatóak voltak!

Szépség és a szörnyeteg

Szépség és a szörnyeteg

Nem akarom feleslegesen szaporítani a szót, gyakorlatilag belenyúltam. Belenyúltam egy olyan pecába, amiről mindenki álmodik! Húszon-sok kősüllő a legkülönbözőbb gumikra, jiggel dropshoton egyaránt. Sőt! a végén még egy legyet is feltettem és azt is megette a kis sárkány! A horgászat végén még beesett egy Őn is, így ő tette fel az i-re a pontot!

IMG_5675

Tiszanánai balin, lehetett volna balatoni is

Az M7-esen hazafelé még mindig hihetetlennek tűnt az aznapi halbőség, mindenesetre jól esett azt kell mondjam! Az összes hallal kíméletesen bántam, még rablóhalas horogszabadítót is használtam! :) Tiszteljétek ti is a halakat! C&R!

Vegyesboltos Móripisti

Tetszett? Oszd meg a haverokkal!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Kavicsbánya avagy balatoni kősüllők