ssss

Lényegesen kellemesebb dolog horgász élményeinkről beszámolót készíteni, de amikor a kedvenc vizünk jégben áll akkor vagy a nyári emlékeinkből táplálkozunk vagy felkészülünk az olvadást követő horgász szezonra.

Kedvenc vizeinket már vastag jég borítja, eljött az ideje a téli felszerelés karbantartásnak!

Kedvenc vizeinket már vastag jég borítja, eljött az ideje a téli felszerelés karbantartásnak!

Az autóápolás, autókozmetika ma már nem úri kiváltság, teljesen természetes mindenki számára, hogy a használati tárgyainkat ápolni, karbantartani kell. Nincs ez másképpen a horgászfelszerelésünkkel sem, hajrá, horgászfelszerelés karbantartásra fel! Menjünk sorba, a könnyűtől, az egyre nehezebb irányába:

Műcsalik

Elsőre viccesnek hathat, hogy a műcsalikat is érdemes karbantartani, de ha jól belegondolunk abba, hogy hányszor fordult már olyan elő, hogy a vízparton derült ki, hogy a kedvenc wobblerünk horga megsérült, hogy a legoptimálisabb méretű cheburaskánk elfogyott vagy éppen a gumicsalik olvadozni kezdtek! Érdemes átnézni a műcsalik horgait, azokat esetleg megfenni vagy lecserélni. Kiváló horogfenők kaphatóak már és egy egyágú wobblerhorogért sem kell az e-bayt felkutatnunk. (Gamakatsu LS 3423F típust használjatok!) Takarítsuk ki a pergetőtáskánkat, szedjük ki belőle a szezon alatt belekerült piszkot, szennyeződést és kezdődhet a rendezgetés! Ami elfogyott, írjuk fel egy papírra és azzal keressük fel kedvenc horgászboltunkat, hogy pótoljuk az elhasználódott, elfogyott dolgokat. Gondolok itt az jigekre, a kapcsokra, előkékre.

Érdemes ilyenkor horgainkat tüzetesen átnézni. A rozsdásakat cseréljük, a csorbákat cserélhetjük de fenhetjük is.

Érdemes ilyenkor horgainkat tüzetesen átnézni. A rozsdásakat cseréljük, a csorbákat cserélhetjük de fenhetjük is.

Köztudott, hogy a gumicsalik sokszor agresszíven reagálnak, ha a különböző gyártók csalijai keverednek, összeolvadhatnak, átszínezhetik egymást. Próbáljunk meg olyan szortimentet vásárolni, amiben minden külön kis fakkban elfér, így garantáltan nem érhet minket meglepetés a vízparton. A kedvenc, de sérült gumicsalikat sem kell kidobnunk, hiszen már Magyarországon is könnyedén elérhető a Mend-IT gumicsali ragasztó, amivel pillanatok alatt újjá varázsolhatjuk a szakadt gumikat.

ss

Horgászbotok

A horgászbotok téli átvizsgálásánál mindig átnézem a gyűrűk betéteit, nincs-e rajtuk sérülés. Ha találok, azt azonnal elviszem betét cserére! (Ha nem tudod, hová mehetnél a sérült gyűrűddel, keresd a Webfishinget!) Ellenőrizni szoktam a gyűrűtalpak kötéseit, nincs-e valamelyik meglazulva. Ha találok hibásat (nem szoktam) az eljárás ugyan az, mint a betétnél! Érdemes alaposan áttörölgetni a botot, megszabadítva azt az egész éves lerakódásoktól. Az illesztéseket, a stucnikat átkenhetjük kifejezetten az erre a célra gyártott grafitporral (pl. a Cormorannak van ilyen!) de már több gyártó felismerte, hogy tisztító-karbantartó eszközökre szükség van! Pl. a Browning 6 különböző spray-t árul, ami a horgászbotok és orsók szakszerű (! ez fontos kitétel, mert Ultradermmel is le lehet mosni mindent! – NEEEEEE) karbantartáshoz, tisztításhoz szükséges!

Az botra, orsóra ily módon került szennyeződéseket, nyálkát mindig alaposan távolítsuk el!

A botra, orsóra ily módon került szennyeződéseket, nyálkát mindig alaposan távolítsuk el!

Orsók

Ezek a legkardinálisabb kérdések! Alapvetően minden orsó rendelkezik kopó alkatrésszel, melyek karbantartása, kenése elengedhetetlen! Talán ebben az esetben a legfontosabb a mechanikai tisztítása a belső szerkezeteknek illetve az elfáradt, elöregedett kenőanyagok cseréje. A hagyományos peremfutó orsók kevésbé érzékenyek erre, de higgyétek el, a megfelelő ápolás megtérül! A multi orsók esetében nincs is miről beszélni! Egy finom műszer, ami sok esetben év közben is megköveteli a karbantartást, amit rendre elsummantunk, hiszen inkább peca, majd megcsinálom holnap! Így télen nincs több kifogás, ha máskor nem, hát ilyenkor kötelező megcsinálni! Nagyon fontos, hogy soha ne használjunk olyan kenőanyagot, amit nem az orsókhoz gyártottak! Tudom, hogy ezermester pecások harsogják, hogy WD40…vagy műszerolaj….vagy esztergazsír…vagy varrógépolaj….könyörgöm NE! Az autódba se teszel 72-es oktánszámú benzint, az orsóddal szemben se fukarkodj! Pár ezer forintért kiváló minőségű gyári orsóolaj és orsózsír kapható! Inkább ezeket használd! Ha nem vagy biztos magadba, hozd a Webfishing Horgászboltba és megcsinálják Neked!

Néhány más oldalon megjelent írást linkelnék be ide: Itt találtok egy átfogó karbantartási javaslatot peremfutó orsóhoz (a linken egy feeder orsó van de elvét tekintve nincs különbség)
Itt pedig egy videóval egybekötött cikket a multi orsók karbantartásáról!

Ne csüggedj, január, február itt a nyár!

 

Vegyesboltos Pisti

Tetszett? Oszd meg a haverokkal!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Horgászfelszerelés téli karbantartása