ds

Nálam sokkal profibbak leírták már többször is, de úgy érzem ez egy időtlen és mindig aktuális téma. A csalik fejlődnek, a technikák finomodnak így érdemes naprakészen tartanunk a tudásunkat.

A dropshot szerelékkel való peca igen változatos csali prezentációt tesz lehetővé, a pattogós gyors, agresszívtől elkezdve a mozdulatlan dead bait technikáig. Egyik legnagyobb előnye, hogy a felkínált csalit folyamatosan a kapás zónában tudjuk tartani. Sokszor van, hogy hagyományos jiggel, cseburaskával horgászva, csak egy bizonyos helyen érezzük a finnyás kényes kapásokat. Ott állnak a halak, ez lehet egy medertörés, egy akadó vagy bármi olyan tényező, ami ott tartja őket egy helyben. Amikor érezzük, hogy többször odacsíp, de valamiért nem akad meg két dolgot tehetünk. Vagy gyors/lassú tempóban tovább folytatjuk a vezetést, amivel eltávolodunk a tuti helytől (ha szerencsénk van követi a csalinkat és újra próbálkozik) vagy kitekerjük és megpróbáljuk pontosan ugyan oda bedobni a csalit.

Dropshotnál ilyen esetben nem kell eltávolodnunk a kapás zónából, elég ha csak egy helyben játszunk tovább a csalinkkal. Aprókat belepöcögtetve, nagyobbat belerántva esetleg egyszerűen csak a fenékre letéve (dead bait) kiválthatjuk az ingert a rávágásra.

Nézzük a konkrét szereléket. Az általam használt szerelék 3 részből áll. Egy kb. 1m hosszú 100% fluorocarbon zsinór, egy dropshot(-ra alkalmas) horog és a dropshot ólom. A horogból többféle is rendelkezésünkre áll. Én legtöbbször a Gamakatsu F314-es süllőző horgát használom általában 6-os méretben, de ez nagyban függ az általam használt csali méretétől és a tűzés módjától. A csalit többféleképen is felkínálhatjuk. Én a biztosabb akadás érdekében úgy tűzöm a csalit mint a „hagyományos” jig horogra. Tehát a horog hegye a csali hátán a testhossz 1/3-ánál jön ki. Tapasztalatom szerint 5-6cm-es lágy gumikkal horgászva ez a tűzés még elég mozgásteret ad a csalinak. A másik két tűzésfajta ennél jóval szabadabb mozgást biztosít. Az egyiknél a csali „orrán” vezetem át a horgot, míg a másiknál a csali „derekánál” középen ezt hívják wacky tűzésnek, ilyenkor worm (féreg) fazonú csalikat használok. Ebben a két esetben a használt horog is más, rövidebb szárúak, általában Wacky fazonúak pl. Daiwa Bassers Wormhook WKY.

Tűzési módok

Tűzési módok

 

Egy fajta horogról még nem ejtettem szót ez pedig az offset ismertebb nevén rejtett horog. Ezt leginkább akadókban használjuk, minimalizálva az elakadások számát, viszont ennek ára is van. Offset horoggal dropshotozva több lehet az olyan kapás ami nem akad meg rendesen, vagy épp egyáltalán..

Az offset horog, akadós területen, lehet segítségünkre!

Az offset horog, akadós területen, lehet segítségünkre!

Ejtsünk pár szót az általam használt csalikról is. Az elmúlt időszakban 4 féle gumival horgásztam sokat, ezek mindegyike igen eredményes volt. Ezek a Crazy Fish Tipsy, a Crazy Fish Vibro Worm, a Berkley Powerbait Power Minnow és végül a Daiwa Skinny Kick-je. A Tipsy egy giliszta utánzat, enyhén bordás vékonyodó testtel, hossza 5cm. Mindhárom tűzésmóddal jól működik. A Vibro Wormot sztem nem kell már senkinek bemutatnom a tavalyi év siker gumija, erősen bordázott féreg test kicsi korong farokkal. Én az 55mm-es változatával szoktam horgászni hagyományos jiges módon tűzve a horogra. A Berkley Power Minnowja nagy kedvencem. „Sima” vékonyodó test villás farokban végződve, nagyon jó anyagból, puha és mozgékony! Orrtűzéssel az igazi! Utoljára hagytam a Daiwa Skinny Kick-jét, vele még csak most ismerkedek dropshot csaliként. Jigen már régóta használom, elég jó hatásfokkal. Féreg test nagyon vékony farok-nyéllel és pici háromszög alakú farokkal. Nagyon jól mozog jól tart a horgon.

Fogósabb plasztikok

Fogósabb plasztikok

A szerelékünk fontos eleme a speciális dropshot ólom. Ez folyóvízen, és akadós terepen általában rúd vagy újabban banán alakú (pl. Valentin Lures), még állóvízen a gömb a favorit. A súlya sodrás, vízmélység és ízlés dolga. Valaki a kisebb súlyokra esküszik én, ha a sodrás nem kíván nagyobbat általában a 10-12-14 grammos változatok valamelyike mellett teszem le a voksomat. Az ólom speciálissága a fülében rejlik. Ez egy speciálisan szűkülő kivitelben készült fül. A zsinórt átbújtatva rajta óvatosan felhúzva (a szűkülő részbe szorítva) lehet az ólmot a zsinórunkon rögzíteni. Hasznos ez a gyors rögzítés, mert sokszor van, hogy variálnunk kell az horog és az ólom távolságát a halak tartózkodási helyét, és a meghorgászandó távot figyelembe véve. A kidobott szerelék, már ha nem vertikális pecáról beszélünk, mindig valamilyen szöget zár be az aljzattal. Távoli dobásnál a kis ólom-horog távolság a lapos szög miatt, korlátozott csali mozgatást tesz lehetővé, ami kevésbé hatékony. Az ólom-horog távolságot mindig a meghorgászott távhoz, és a víz adottságaihoz igazítom, ez nálam általában 20-30cm, ezt variálom menet közben.

Dropshot ólmok, speciális füllel

Dropshot ólmok, speciális füllel

Amiről még nem beszéltem az maga a fluorocarbon előke. A fluoro előkét víztisztasága és kopásállósága miatt használjuk. A „hihetőbb”, életszerű mozgáshoz és a kapás inger kiváltásához a lágy csalin és helyes vezetésen kívül az is kell, hogy ne lásson a hal semmi zavarót a csali körül. A víztiszta zsinór ebben nagy segítségünkre lehet. Általában a Berkley Trilene 100% Fluorocarbonját használom 0.21mm-0.24mm-es méretben. Van, aki a vékonyabbra esküszik van, aki a vastagabbra. Én személy szerint mindig a fonott főzsinórom szakítószilárdságához lövöm be a vastagságot. Az esetleges elakadásoknál, ha semmiképp nem tudom a szereléket „kipengetni” és szakításra kerül a sor, MINDIG az fluoro szakad a kötésnél. Vastagabbat azért nem használok, mert már ez a 0.24mm is olyan merev és sprőd, hogy kis csalik esetében már „beleszólhat” a mozgásában (és kötni sem túl kellemes). Mellesleg az sem túl szívet melengető, ha a messzire kidobott szerelék főzsinórja szakad, és elbukok az ember 10-20-30m fonottat… Lényeg a lényeg, mindig a fonott főzsinór szakítója alá kalibrálom a fluoro méretét.

Berkley Trilene 100% Fluorocarbon

Berkley Trilene 100% Fluorocarbon

Ha zsinór, akkor kötések és kapcsok. Mint írtam az én főzsinórom mindig fonott vagy nanofil, de sosem monofil. A távolabbi dobások miatt nem fér bele a zsinór nyúlása. A főzsinór végére mindig egy apró kapcsot kötök palomarral és ebbe akasztom bele a fluoro-ra kötött dropshot előkét. A horognak az előkével 90 fokot kell bezárnia. Ezt vagy a megfelelő kötéssel vagy pedig speciális horoggal érhető el. Ilyen a Savage Gear speciális távtartós dropshot horga is a Finezze Standout Drop Shot Hook. Ezt egy egyszerű palomar kötéssel rögzítjük az előkén majd a horog távtartóján csak átbujtatjuk az ólomhoz szánt zsinórvéget és már áll is a horog 90fokban mint a cövek!

Különböző dropshot horgok.

Különböző dropshot horgok.

Én szinte mindig a lent látható videó szerint kötöm a horgot!

Megvan a csalink, kész van az előkénk, meg van a megfelelő súly. Na de mivel dobjuk el? A dropshothoz rengeteg dedikált botok árulnak, de sajnos sokuk csak nevében alkalmas a feladatra. A jó (parti) dropshot bot legalább 2 méter, de itt nem hátrány, ha hosszabb egy picit. (Hozzáteszem az én egyik kedvenc dropis botom a Savage Finezze Spin ML 3-12-ese is csak 192cm!) Dobósúlynál talán fontosabb a karakter. Legyen gerinces, de a spicce legyen érzékeny. Én nem szeretem a taknyos botokat, pedig sok gyártó kínál ilyet Drop Shot név alatt. Egy kisebb dobósúlyú, de feszes, fast, x-fast akciós bottal, sokkal élvezetesebb a peca és nem kell félni, 10-14 gramm eldobásába nem fog belehalni. Egy két általam próbált bot ami nagyon jó dropshotozni: Savage Gear Finezze Spin ML, Favorite Zander , Pontoon21 GAD Chaser 3-14gr, Cormoran TX6 Viskan. Természetesen, ha valakinek van egy kellően érzékeny spiccű medium vagy light pergető botja nyugodtan kipróbálhatja azt is, mert hát mindenkinek más az ami bejön, más az ami kézre áll!

Végezetül egy két mondat magáról a csali vezetésről. Bedobás után a zsinórt addig feszítjük, amíg érezzük az ólmot. A lényeg az, hogy a feszes zsinórt a spicc függőleges, fel –le mozgatásával, rázogatásával be-be lazítsuk , ezzel elérve, hogy a csalink mozogni kezdjen. Mindig csak addig emeljük a botot, amíg látjuk a spiccen, hogy feszül és érezzük az ólmot,de ne emeljük el csak ha helyet szeretnénk váltani. Lehet lassan emelgetni, rezegtetni, de néha egy nagyobb emeléssel az ólmot az aljzatról elemelve arrébb is tehetjük az egészet és kezdhetjük elölről. Ha az adott helyen pár mozdulatsor után sincs kapás, tekerünk egyet, kettőt a hajtókaron és újrakezdjük.

001

Leginkább kövesre dropshotozok

002

Dropis köves

003

Savage Gear Finezze Spin ML

Nem csak a ragadozókra fogós!

Nem csak a ragadozókra fogós!

Hát ennyi lenne maga a dropshot módszer dióhéjban, így csinálom én. Remélem, vannak olyanok, akiknek mindez újdonság és megkedvelik ezt a horgászmódszert, és remélem azt is hogy, a haladók is tanultak belőle valami újat!

Feszes zsinórt!

Gyurka

Tetszett? Oszd meg a haverokkal!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
A Dropshot módszerről nem csak kezdőknek!
Cimke: