Gyerekkorom óta, számomra nagy becsben tartott horgászhelynek számít az RSD ráckevei szakasza, különös képen, közvetlenül a híd alatti rész. Sok szép hal él emlékeimben, az ott eltöltött számtalan horgászat élményei között.
Annak idején, még gyerekkoromban, epekedve vártam a nyári szabadság kezdetét, mert tudtam nem kevés kalandban lesz részem, hisz a szünet kezdetétől augusztus végéig ez non-stop horgászatot jelentett számomra, azt a nem elhanyagolható tényt sem mellékelve, hogy az úti cél a Senki szigete volt, ami akkoriban a nomád sátorozást jelentette több héten keresztül.

 

Az a bizonyos híd.

Az a bizonyos híd.

De zökkenjünk vissza a jelenbe.
Az elmúlt hetek csapadékos időjárása lehetetlenné tette a Dunai horgászatot, így maradtak a csatornák és az RSD főága. Papdi Gyurkával megejtett csatornás pecánk napján, az este újra a neves híd alatt talált. Reményekkel telve kezdtem dobálni, a már máskor is bizonyított különböző színű és méretű Mann’s gumihalaimmal.

Este 10 órakor érkezett mellém egy sporttárs, aki egyszerű felszerelésének végére egy szál horog és körülbelül 1,5-2 grammnyi stil ólom kombinációval élő snecivel kezdett dobálni. A technika a következő volt: cucc kb. a parttól 10 méterre elhajítva, zsinór megfog és ütés után 1,5 kg-os süllő kiszed. Ez félóránként megismételve, csomagolás, indulás haza. A sporinak a melle, nekem a szemem kerekedett, mert ez idő alatt sikerült koppintás nélkül megúsznom az estét.
Onnantól kezdve wobblerre váltottam. Végig próbálva a nálam lévő palettát, abban bízva, hátha a vízközt járó csali jobban érdekli a halakat. Hát mondanom sem kell nem így lett. :(

Végső elkeseredésemben felraktam egy Sebile Flatt Shadet, ami nyilván valóan vontatásra és süllőre lett kifejlesztve. Hát nem! Nagy meglepetésemre kb. a negyedik dobás után egy 35 centis süllőcske majd kitekerte a botot a kezemből. De úgy rávágott, hogy mind a két hármas horog fogta a száját alul, felül. Visszaengedése után, a horgászatot befejezettnek tekintettem, hisz csak sikerült egy árva halat fognom.

Hazafelé volt időm végiggondolni a tapasztaltakat. A kudarcot elsősorban annak tulajdonítottam, hogy gumicsizma híján a híd felső padkájáról tudtam csak meghorgászni a terepet és így a komolyabb törés/akadó már esélytelen volt számomra. Arra gondoltam, hogy visszatérek, egy szuper mezőgazdasági tornacsuka kíséretében rövid időn belül.
Ez rögtön a következő keddre lett időzítve. A helyszínre érve, még a kocsiban ülve két spori sétált velem szemben, akikkel, 20 perccel később a híd alatt ismét találkoztam. Addigra már egy jó kétkilós süllő lógott bilincsükön. Ez reménnyel töltött el, főleg annak tükrében, hogy a meder közepére dobáltak a kollégák. Na, gondoltam majd én megmutatom! Hisz a stratégiát már előzőleg megálmodtam, kész tervem volt a halfogásra és gyönyörű, vadonatúj csizmám is ott tündökölt lábamon. Mondanom se kell, nem így lett. Három óra dobálás után, sikerült kapás nélkül megúsznom. Itt volt az ideje, hogy abba hagyjam a gumik emelgetését és valami másra váltsak. Gondolkodtam mitévő legyek és miközben a csalis dobozokban turkáltam, kezembe akadt egy Sebile Spin-Shad, aminek eddig nem tulajdonítottam túl nagy jelentőséget. Úgy döntöttem kipróbálom, hisz még ezelőtt ezt soha nem tettem, nem is hittem benne igazából. Nagy meglepetésemre, első dobásra leverte egy méretes balin.

Az a bizonyos csali...

Az a bizonyos csali…

..és első "áldozata" !

..és első “áldozata” !

Ezután, úgy félóránként és tíz-tizenöt dobásonként fogtam egyet.

Ha egy üzlet beindul! :P

Ha egy üzlet beindul! :P

Jöttek szépen sorban!

Jöttek szépen sorban!

Összesen öt darabig jutottam, mire valószínű gyanút foghattak és szétvertem a bandát, mert nem jöttek vissza többé. Ekkor döntöttem úgy, mára elég volt.

A kezdeti kudarc után, azt hiszem nem is zártam olyan rossz napot, azt is beleértve, hogy sikerült magammal megszerettetni egy új csalit, aminek ezentúl biztos helye lesz a csalis dobozomban, ha balinozni indulok. A süllőkről csak annyit, hogy őket sem hagyom annyiban. A következő próbálkozás drop-shottal fog történni, a törés alatt, vízközt lebegtetve. Már alig várom! 😀

Telekesi Péter

Tetszett? Oszd meg a haverokkal!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Betli, vagy mégsem?
Cimke: