Hétvégén volt szerencsém két napot Kalauz Zoltán társaságában eltölteni, aki a kajakpeca.hu üzemeltetője.

De ne rohanjunk annyira előre, kezdjük az elején. Körülbelül egy évvel ezelőtt tette fülembe a „bogarat” Webfishing csapatunk tagja, Lazi… Mesélt mindenféle jó dolgot a kajak pecáról én meg csak hallgattam és nagyokat nyeltem. Aztán majd nem egy évvel később ismét összejött a csapat egy jó kis pecára a Zsennyei-tavon. Na ide már én is felkészültem a témából…

A neten az összes videót megnéztem, amit csak találtam és szinte az összes horgászkajak gyártó céget lecsekkoltam. Így a három napos túrán ki is tárgyaltuk, mi lehet egy pergető horgász számára fontos.

Újra otthon. A téma még mindig nem hagyott nyugodni, és utána néztem, hogy Európában milyen horgászkajak képviseletek vannak. Így bukkantam rá a kajakpeca.hu-ra. Gondoltam egy próbát megér, felhívom őket. Röpke 3 perc beszélgetés után Kalauz Zoltán meghívott egy balatoni kősüllőzésre! Szaván is fogtam! Nekem kapóra jött az ajánlat, mert feleségem épp lánybúcsúra készült Siófokra, így megbeszéltem Zolival, hogy július első hétvégéjén találkozunk.

Innentől kezdve lassan teltek a napok, lázas estéim gumi csalik válogatásával teltek. Nem voltam felkészülve a 3-6cm-es csalikkal. Aki ismer az tudja, hogy nálam 8cm a belépő 6g-os fejjel.

Végre eljött a nagy nap. Go Siófok!

Zoli otthon várt minket és alig 1-2 óra múlva már úton is voltunk Big Tuna-val Zamárdi felé.

Miért pont Jackson Big Tuna? Szerintem ez a leguniverzálisabb tandem horgászkajak, mivel egyben horgászatra és más szabadidős kajakozásra is használható. Szinte mindenhol megállja a helyét.(folyó, tavak, tenger) Valamint megadja azt a komfortot és biztonságot amit elvárok tőle.

Miután vízre raktuk a kajakot Zolival mentem egy kis kört, hogy „szokjam”. Aztán jött a főpróba, a mindent eldöntő kérdés: Egyszemélyes vagy kétszemélyes legyen? A kérdés hamar eldőlt, feleségemmel mentünk egy kisebb kört és pár hullámcsapkodás után, a két személyes kajak mellett döntöttünk. A végére elég jól belendültünk, még helyben fordulás és tolatás is volt. Igaz, hogy a kajakozás technikáját még el kell sajátítani, de az első lépést megtettük afelé. :)

Ahhoz képest, hogy 4,3m elég könnyű irányítani. Sokkal rosszabbra számítottam. A 90cm szélességével kisebb gyakorlással még állva is lehet benne pergetni. Holnap ki is próbálom… :)

Az idő nagyon gyorsan telt, észre sem vettük és egy órája a vízen voltunk. Aztán újra kihúztuk a kajakot a partra és pillanatok alatt az autóra tettük aztán ismét irány a bázis.

Miközben a lányok a lánybúcsúra készülődtek, én sem voltam tétlen. Zolinál felszereltük a kajakokat. Volt szerencsém belesni a raktárba. Na ott néztem is mint hal a szatyorba! Azt a sokféle horgász kajak kiegészítőt, ami nála van, elmondani nem lehet. Yak Attak és Ram Mount, több mint száz féle kiegészítő és szemet gyönyörködtető cuccok. Ha valaki mégsem találja meg ezek közül a megfelelőt, annak szívesen beszerzi, rövid időn belül. Nagyon segítőkész volt és minden kérdésemre kielégítő választ adott.

Töviről hegyire átnéztem a Cuda 14-et és a Big Tuna-t. Először ki kell választani melyik kajak legyen, egy vagy két személyes legyen és mikor nagy nehezen meghozod a döntést akkor jön a következő kérdés „Milyen legyen a színe?”. Nekem speciel 3 fajta szín tetszik: Sunrise, Sexy Shad és Dorado. (Feleségemnek persze az Urban Cowgirl jön be) De ha egyedit szeretne az ember az is megoldható egy kis felár ellenében. Ha valaki utána néz a Jackson kajakok gyártásának az tudni fogja, hogy nincs két egyforma színű köztük! Mind egyedi!

Ha sikerült a kajak színét is kitalálni, jöhet a többi kérdés… Minden Big Tuna úgy hagyja el a gyárat, hogy ha a vásárló kormánylapátossá szeretné tenni kajakját, azt egyszerűen, és gyorsan megtehesse, tehát minden Big Tuna előre fel van szerelve kormányrendszer installáláshoz szükséges szerelékkel. Én enélkül próbáltam ki a Tuna-t, és nem éreztem szükségét.

Elérkezett a várva várt nap, másnap reggel hajnali négy órára beszéltük meg a találkozót Zoli házánál. Izgalmas napnak néztünk elébe. Ismét egy gyors kocsira pakolás után, irány Zamárdi kikötője. A kocsi tetőcsomagtartóján olyan szépen elfértek egymás mellett mint két testvér. Megérkeztünk. Először a Tuna majd a Cuda szállt vízre. A part szélén Balin hajtotta a kisebb halakat. Mi egyenesen a Balaton közepére eveztünk egy kövezésre. Ott lehorgonyoztunk, aztán kezdődhetett a móka. Én a Big Tuna-ba ültem. Zoli aprította a köveseket, aztán nem tartott sokáig és jöttek sorba nekem is, kisebb-nagyobb szünetekkel. A legtöbb halat a Daiwa Duckfin és a D’tail hozta.

A Tuna-ba kényelmesen elfértem, minden a kezem közelében volt. Mint már említettem, egyszer fel is álltam benne, gondoltam ha már itt vagyok…. De Zoli szólt, hogy ezt nem most kéne kipróbáljam! Igen, utólag belegondolva igaza volt. Nem örültem volna neki ha a Morethan beesett volna a vízbe és nem látom többé.

A Nap egyre jobban kúszott felfelé az égbolton és egyre melegebb lett. A kövesek is finnyásabbak lettek, így pár óra elteltével megbeszéltük, hogy mára ennyi, haza megyünk ebédre.

Összességében a Big Tuna jól teljesített, megállta a helyét. Ha belendültem az evezésbe, akkor 6km/h sebességgel is tudtam haladni. A dobozok helye a kajakban praktikusan van kitalálva, minden kézközelben van. Nem hiába! A tervezők maguk is használják horgászatra.

Érdemes kipróbálni, és ha valaki utána ránéz és a kajak visszakacsint rá, az ne habozzon a döntésen, vegye meg! :) Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, akár csak felfedező túrára vagy horgászatra, minden téren ott van.

De, hogy ne csak pozitív dolgokat halljatok, az egyetlen kis bökkenő – ami nem is annyira probléma, mindjárt kiderül miért – az az egyedül való pakolás, mikor nincs ott senki, hogy segítsen…. De persze erre is van megoldás! Kis kocsi, aminek segítségével ez a kis bökkenő is áthidalható. Ez a kocsi egy két kerekű kis hordozó segédeszköz, mint az egyik képen is látható.

A végén beszéljünk kicsit az árakról is, mivel az sem egy utolsó szempont. Sokak szerint drága a horgászkajak, de ha körülnézünk a piacon kiderül, hogy a Jackson kajak barátságos áron beszerezhető.

Amennyiben valakinek felkeltettem az érdeklődését, bátran ajánlom Kalauz Zoltán felkeresését. Zoli személyében nem csak egy remek sporttársat, hanem egy segítőkész, kedves embert ismerhettem meg.

Köszönet Neki a remek lehetőségért!

Pék Péter

Kajakpeca a Balatonon

Könnyű szállítani

Könnyű szállítani

kajakpeca3

kajakpeca4

kajakpeca5

Praktikus bottartó

Praktikus bottartó

Könnyű szállítás a pótkerekekkel

Könnyű szállítás a pótkerekekkel

20150705_114229

Tetszett? Oszd meg a haverokkal!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Balatoni kaland, avagy kajakpeca a magyar tengeren